top of page
  • Foto del escritorJudith Navarro Royo

El HOMBRE NIEBLA. Una historia de Irlanda, de Tomi Ungerer

Actualizado: 20 nov 2019

El Hombre Niebla. Una historia de Irlanda és el darrer llibre per infants del singular il·lustrador Tomi Ungerer, qui va dedicar la seva prolífica obra tant a adults com a públic infantil, i qui ens va deixar el mes de febrer d'enguany.


És aquest un viatge tranquil però sense fre a allò desconegut. Així ens convida la coberta d'aquest àlbum, en la qual els seus dos protagonistes naveguen inexorablement cap a l'interior de l'aventura, bressolats per la boira -l'altra protagonista- que no ens abandonarà en tot el trajecte.


El Hombre Niebla. Coberta
El Hombre Niebla. Coberta

Es tracta d'una narració que avança de manera lineal, amb la construcció d'una tensió constant i creixent que ens acompanya fins el final, tal com esdevé als contes tradicionals. De fet, ambla seva lectura ens són evocats personatges i motius que ens resulten familiars, alguns tradicionals -com el forn roent de casa de la bruixa de Hansel i Gretel, o la invitació a sopar i dormir al castell de l'ogre d'en Polzet i els seus sis germans-, i d'altres de caire literari -con els escenaris submarins de Vint mil llegües de viatge submarí, de Jules Verne-, i fins i tot cinematogràfic -com la presència del mar (perillós i, al temps, font de vida) i el viatge protagonitzat pels germans del film Song of de Sea, de Tomm Moore (el qual, naturalment, també beu de la tradició oral).


El llibre es presenta en un format gran, rectangular vertical, i ens obsequia amb il·lustracions plenes de detalls, algunes d'elles a doble pàgina, per endinsar-nos en escenaris -interiors i exteriors- que esperen la nostra observació per llegir el missatge expandit de l'obra. La majoria d'elles, però, apareixen en pàgines simples, acompanyant el text breu de la plana veïna. Tot plegat -format del llibre i de les planes- atorga a l'àlbum un ritme pausat i que convida a la lectura en companyia. Un aspecte que sembla jugar en favor d'aquest ritme lent és la presència constant de la boira -que desdibuixa els contorns de les coses i també el decurs del temps-, així com la paleta de colors emprada, entre grisos, marrons, blaus i verds.


El Hombre Niebla. Il·lustració interior
El Hombre Niebla. Il·lustració interior

Para·lelament, les il·lustracions juguen una tasca documental, informant-nos d'una forma de vida pròpia d'un temps ja passat i uns indrets que ens fan transitar entre la realitat i l'imperi dels contes meravellosos. Així i tot, no manca el sentit de l'humor tan propi de Tomi Ungerer, especialment en la presència de l'Home Boira, qui no deixa d'inquietar fins a l'arribada de la matinada.


El Hombre Niebla. Il·lustració interior

En definitiva, és aquest un àlbum de text senzill, però lectura profunda, que ens endinsa en un món perillós -del qual ningú mai no va tornar- en companyia d'uns infants valents i autònoms, qui com a bons protagonistes de conte tradicional accepten la situació amb naturalitat, ja que saben que per a sobreviure no serveix mirar enrere.


Seràs capaç d'acompanyar-nos en aquest viatge?


Si vols saber-ne més, aquí tens l'enllaç al vídeo en el qual el propi Ungerer explica el procés creatiu de l'obra. Interessantíssim!


 

Fitxa de l'obra:

Autoria: UNGERER, Tomi (text i il·lustracions)

Títol: El Hombre Niebla. Una historia de Irlanda.

Títol original: Fog Island.

Traducció: Ester Sebastián López

Lloc: Santa Marta de Tormes

Editorial: Lóguez

Any: 2013

Pàgines: 44

Dimensions: 23,5 x 31,5 cm

ISBN: 978-84-96646-91-9



20 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo
bottom of page